Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου 2013

Φωτογραφικό οδοιπορικό στην Αλεξάνδρεια του Καβάφη

Αυτό το έτος έχει τόση ποίηση που φτάνει και περισσεύει. Κοινωνική, πολιτική, καλλιτεχνική, αλλά κυρίως ποίηση δια χειρός Καβάφη.150 χρόνια από τη γέννηση και 80 χρόνια από τον θάνατο του σημαντικού ποιητή, του ανθρώπου που συμβολίζει κάτι παραπάνω, κάτι περισσότερο για την ψυχή και τον άνθρωπο. Με αφορμή το έτος Καβάφη, η γκαλερί Αργώ παρουσιάζει τη φωτογραφική δουλειά της Μαρίας Στέφωση «…αβέβαιες μνήμες – Κ. Π. Καβάφης», αφιερωμένη στον Αλεξανδρινό ποιητή. Η καλλιτέχνης εμπνέεται, πιάνει αναμνήσεις και σπόρους ποίησης, και δημιουργεί με αχαλίνωτη φαντασία και νοσταλγία. Οι 22 εικαστικές εικόνες της ζωντανεύουν λες και σε καταπίνουν με ορμή για να σε βάλουν σε διαδικασία σκέψης και αφοσίωσης. Το μυαλό παίζει παιχνίδια με πρόσωπα και τοπία που δεν έχουν χρόνο, αλλά μόνο μυστήριο και γοητεία. Ιστορία και ταξίδι από την αρχαία στη σύγχρονη Αλεξάνδρεια, μια περιπλάνηση μέσα στις εποχές, ένα οδοιπορικό σε αυτό που ο Σεφέρης αποκαλεί «καβαφική γεωγραφία», με την παρουσία του ποιητή ζωντανή σε κάθε βήμα της διαδρομής.
Η έκθεση διαρθρώνεται σε δύο ενότητες:
1η Ενότητα: Ο Καβάφης!
Με οδηγό τον ίδιο τον ποιητή -που σαν σκιά περιδιαβαίνει την πόλη, σαν μια διαχρονική παρουσία που στέκει ανάμεσα σε σπίτια, δρόμους και ανθρώπους- παρουσιάζεται σειρά από εικόνες της σύγχρονης πόλης αναμεμειγμένες με προβολές του υποσυνείδητου.
2η Ενότητα: Μισοειδωμένα πρόσωπα
Στην ενότητα αυτή εισχωρούμε πιο βαθιά στο χρόνο, αλλά και στον εσωτερικό κόσμο του ποιητή. Στις αισθήσεις, στα «ινδάλματα της ηδονής» του που ανασύρονται από την Ιστορία και αποτυπώνονται στα ποιήματά του. Αλεξανδρινοί βασιλείς, έφηβοι Θεοί του Ολύμπου, νεαροί Απόλλωνες και Αντίνοοι που ξεπηδούν από τους Ελληνιστικούς χρόνους, εμφανίζονται σαν «μισοειδωμένα πρόσωπα» για να υμνήσουν το κάλος που διεγείρει τις επιθυμίες του ποιητή - «τα τελειότατα πλάσματα των τελείων Θεών».
Επιμέλεια έκθεσης: Άννα Χασανάκου

Info

03 Σεπτεμβρίου 2013
Έως 21 Σεπτεμβρίου 2013. Γκαλερί Αργώ, Νεοφύτου Δούκα 4.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου