Δευτέρα 27 Μαΐου 2013

Η εκπομπή ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ αφιερωμένη στην συγγραφέα Μάρω Δούκα (Δευτέρα 27/5/13, ΕΤ1, 21:00)

Πορτραίτο της συγγραφέως που επιμελώς παρατηρεί τους ανθρώπους γύρω της. Που έλκεται από αυτούς και απομακρύνεται σε μια διαρκή ταλάντωση. Από την πρώτη εμφάνισή της στα νεοελληνικά γράμματα, το 1974 με την «Πηγάδα», μέχρι τα πιο πρόσφατα, το μυθιστόρημα το «Δίκιο είναι ζόρικο πολύ» και τα πεζογραφήματα «Γιατί εμένα η ψυχή μου», εκφράζει σαφώς την επιλογή της να παρακολουθεί την κίνηση της πραγματικότητας, καταγράφοντας τις εκτροπές και τις παραμορφώσεις της, προσωπικές και κοινωνικές, έτσι όπως ορίζουν την ιδιαιτερότητα των ανθρώπων.
Η Μάρω Δούκα προσκαλείται να συμμετάσχει σε μια άλλη «αφήγηση», μια αφήγηση με πολλές εικόνες και πολλή αφαίρεση, όχι πια σαν δημιουργός αλλά σαν ηρωίδα μιας ταινίας πενήντα λεπτών. Το πλοίο για τα Χανιά μας ξαναγυρίζει στην παιδική της ηλικία, «Εκεί έγιναν όλα» ομολογεί. Μαζί της ταξιδεύουμε στην πόλη που κάποτε την απομάκρυνε και κατόπιν την κάλεσε κοντά της, μαζί της μετράμε το χρόνο που έφυγε, μαζί της συναντάμε τους ήρωές της, αληθινούς και επινοημένους.
Δύο-τρεις είναι οι σταθερές γύρω από τις οποίες χτίστηκε το έργο της Μάρως Δούκα, ένα έργο που αποτελείται από οχτώ μυθιστορήματα, τρεις συλλογές διηγημάτων, δυο νουβέλες,
κάποια δοκίμια. Οι σταθερές αυτές είναι η Πολιτική, η Ιστορία, ο Έρωτας πάλι και ξανά. Και πάνω απ΄ όλους, πάνω απ΄ όλα η Γλώσσα. «Στη γλώσσα μας κατοικούμε» καταλήγει καθώς προσπαθεί να μας μυήσει στις τεχνικές της πεζογραφικής της μηχανικής.
Τα γυρίσματα έγιναν στους δρόμους της Αθήνας και στα δρομάκια των Χανίων. 

Σενάριο-Σκηνοθεσία: ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΕΥΑΓΓΕΛΑΚΟΥ 
Διεύθυνση Φωτογραφίας: ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΡΓΥΡΟΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ 
Μοντάζ: ΣΤΕΛΙΟΣ ΤΑΤΑΚΗΣ 
Πρωτότυπη Μουσική: ΣΤΑΥΡΟΣ ΓΑΣΠΑΡΑΤΟΣ 
Παραγωγή: CINETIC 


πηγή: http://tvradio.ert.gr/details.asp?pid=3411610&chid=8

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου