Τρίτη 21 Μαΐου 2013

Είμαστε όλοι ποιητές!, του Γιάννη Βογιατζή, φιλολόγου του Β' Τοσιτσείου-Αρσακείου Γυμνασίου Εκάλης



Πολιτιστικό τριήμερο, αφιερωμένο στην ποίηση, διοργάνωσε το             Β΄ Τοσίτσειο Αρσάκειο Γυμνάσιο Εκάλης από την Τετάρτη 3 Απριλίου έως και την Παρασκευή 5 Απριλίου 2013, κατά τη διάρκεια του οποίου πραγματοποίησε ποικίλες δραστηριότητες, με στόχο να μυήσει τα παιδιά στην ποιητική λειτουργία κατά έναν τρόπο όσο το δυνατόν πιο βιωματικό, ώστε να μην αντιλαμβάνονται την ποίηση ως ένα ακόμη γνωστικό αντικείμενο προς εξέταση, αλλά ως στάση ζωής παρηγορητική και απελευθερωτική.
Οι μαθητές του Σχολείου, ήδη από το Μάρτιο, κινητοποιήθηκαν από τους καθηγητές τους, κατά τη διάρκεια διαφόρων μαθημάτων, και ασχολήθηκαν με την ποίηση προετοιμαζόμενοι για τη δική τους ιδιαίτερη συμμετοχή στο πολιτιστικό τριήμερο. Οι μαθητές όλων των τμημάτων του Σχολείου αναζήτησαν και επέλεξαν τους αγαπημένους στίχους τους, δημιούργησαν αφίσες, ζωγραφικά έργα, πειραματίστηκαν γράφοντας, εμπνεόμενοι από αγαπημένους ποιητές. Επιπροσθέτως, οι μαθητές της Γ΄ τάξης του Σχολείου  μελέτησαν μια ανθολογία με χαρακτηριστικά αποσπάσματα από το έργο του Οδυσσέα Ελύτη και δημιούργησαν ένα ιστολόγιο (www.eimasteoloipoihtes.blogspot.gr),  όπου οι μαθητές – αλλά και όλοι οι ενδιαφερόμενοι – μπορούσαν (και μπορούν) να εκφράζουν την «ποιητικότητά» τους ποικιλοτρόπως.


Οι εκδηλώσεις του πολιτιστικού τριημέρου πραγματοποιήθηκαν στη Βιβλιοθήκη και στο Αμφιθέατρο του Σχολείου μας. Τους τοίχους των χώρων αυτών κοσμούσαν τα εικαστικά έργα και οι αφίσες που είχαν δημιουργήσει οι μαθητές μας εμπνεόμενοι από διάφορα ποιητικά έργα.
Στο χώρο της Βιβλιοθήκης των Τοσιτσείων - Αρσακείων Σχολείων, γίνονταν προβολές ταινιών σχετικών με την ποίηση, παιχνίδια δημιουργικής γραφής και γενικότερα προσπάθειες περιήγησης των μαθητών στον ποιητικό κόσμο με τη βοήθεια των βιβλίων και των υπολογιστών, υπό την εποπτεία καθηγητών από διάφορες ειδικότητες. Παράλληλα, λειτουργούσε έκθεση ποιητικών έργων.  Ήταν, επίσης, αναρτημένα 11 ταμπλό με πληροφορίες από τη ζωή και το έργο του Οδυσσέα Ελύτη, δημιουργία του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου, το οποίο ευγενώς  μας τα παραχώρησε στηρίζοντας έτσι την εκδήλωσή μας.
Κορύφωση του αφιερώματος αυτού υπήρξε η επίσκεψη στο Σχολείο μας της ποιήτριας, φιλολόγου και επιμελήτριας εκδόσεων κ.  Ιουλίτας Ηλιοπούλου, για το έργο της οποίας οι μαθητές είχαν ενημερωθεί από τους καθηγητές τους, ενώ είχαν μελετήσει μια ανθολογία με ποιήματα και αποσπάσματα από παιδικά βιβλία της. Την Πέμπτη 4-4-2013,  η κ.  Ηλιοπούλου συζήτησε με τα παιδιά της Γ΄ τάξης, στο Αμφιθέατρο  του Σχολείου μας,  για την ποίηση του Οδυσσέα Ελύτη, στο πλευρό του οποίου έζησε αρκετά χρόνια,  αλλά και γενικότερα για το βάθος και τις ιδιαιτερότητες της ποιητικής δημιουργίας. Προβλήθηκαν, επίσης, αποσπάσματα ταινιών σχετικών με τον Ελύτη και την ποίησή του, στιγμιότυπα από τη συναυλία στο Μέγαρο Μουσικής κατά το έτος Ελύτη (2011), στην οποία συμμετείχε και ο Μουσικός Όμιλος των Σχολείων της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας, ακούστηκαν στίχοι του Ελύτη σε απαγγελία της Ιουλίτας Ηλιοπούλου και του Μίκη Θεοδωράκη, ενώ μαθήτριες παρουσίασαν εργασία τους σχετική με το έργο της κ.  Ηλιοπούλου ως επιμελήτριας εκδόσεων.
Πρέπει, ακόμη, να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια του Πολιτιστικού τριημέρου οι μαθητές, όπως και οι καθηγητές του Β΄ Τοσιτσείου – Αρσακείου Γυμνασίου Εκάλης, φορούσαν μπλούζες, όπου αναγράφονταν αγαπημένοι στίχοι ποιητών. Αυτό, το τελευταίο, ήταν μια συμβολική προσπάθεια να «ενδυθούμε» την ποίηση σε μια εποχή, κατά την οποία η αδυσώπητη κοινωνικοοικονομική συγκυρία μάς πιέζει ύπουλα να «απεκδυθούμε» τον ανθρωπισμό μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου